Fan van PEC ZWOLLE
Nieuws

Over Fan van PEC Zwolle

PEC Zwolle: tien jaar Eredivisie

Het is niet eerder vertoond; de voetbaltrots van Zwolle tien jaar achtereen op het hoogste niveau van Nederland. In de jaren ’80 was PEC Zwolle een vaste waarde in de Eredivisie, maar anno 2021 is de club erin geslaagd zich definitief te nestelen in de middenmoot van de hoogste Nederlandse competitie. In 2014 bereikte de club het sportieve hoogtepunt in de ruim honderd jaar lange historie. De KNVB-beker werd in dat jaar in de wacht gesleept en aansluitend ook de Johan Cruijff Schaal. Europees voetbal tegen het Tsjechische Sparta Praag was een gevolg daarvan, net als een enorme groei die de club organisatorisch - qua begroting, sportief succes en publieke belangstelling - meemaakte.

Voor het ontstaan van de club moeten we terug naar 1910. De clubs Prins Hendrik (1906) en Ende Desespereert Nimmer (1904, opgericht als AVC) stonden allebei hun beginletters af en daarachter kwam de C van Combinatie: PEC. In 1969 ging ook Zwolsche Boys op in de club en in 1971 werd de naam PEC Zwolle. Toen PEC Zwolle ’82 in 1990 failliet ging, werd gekozen voor de clubnaam FC Zwolle, die van 1990 tot 2012 gehanteerd werd. Bij de promotie naar de Eredivisie in 2012 werd de oude naam PEC Zwolle in ere hersteld, en sindsdien maakt de club de meest succesvolle periode uit haar geschiedenis mee.

In de beginjaren van het profvoetbal hobbelde PEC Zwolle jarenlang keurig mee in de toenmalige Tweede Divisie dat werd bevolkt door (semi-)profclubs. Topscorer Leo Koopman schoot ze er in die jaren aan de lopende band in. Een schifting op sportieve gronden, maar ook die van publieke belangstelling, leverde PEC Zwolle in 1971 een plekje op in de Eerste Divisie. Daarin duurde het zeven jaar voordat promotie naar de Eredivisie werd bewerkstelligd. Tussen 1978 en 1989 maakte de club een kort uitstapje naar de Eerste Divisie. Maar in de 23 seizoenen die daarop volgden, was PEC Zwolle slechts twee seizoenen actief op het hoogste niveau.

In de jaren ’50 en ’60 was Sportpark De Vrolijkheid de thuisbasis van PEC Zwolle. Tussen 1970 en 2007 speelden de blauw-witten in het Oosterenkstadion. Dat werd aan het einde van het seizoen 2006/2007 gesloopt en maakte plaats voor het gloednieuwe MAC³PARK stadion. In dat stadion kunnen 14.000 toeschouwers plaatsnemen. Het dubbele van de kleine 7.000 zitplaatsen in het Oosterenkstadion. Het grotere jasje en de ruimere mogelijkheden leverden een gestage groei op. De begroting steeg sinds de verhuizing in tien jaar tijd van 3 miljoen naar 13 miljoen euro. In 2012 werd promotie bewerkstelligd en in 2014 werd de prijzenkast gevuld met échte prijzen. Want de kampioenschappen in de Eerste Divisie 1978, 2002 en 2012 kwamen door de bekerwinst in de schaduw te staan.

Spelers als Albert van der Haar, Bram van Polen, Arne Slot en Diederik Boer speelden stuk voor stuk meer dan driehonderd wedstrijden in de hoofdmacht. Mannen als Richard Roelofsen, Ron Jans, Arjan Bosschaart en Jan Bruin traden in de voetsporen van all-time-topscorer Koopman. Trainers als Fritz Korbach, Cor Brom, Co Adriaanse, Art Langeler en Ron Jans schreven er historie. Na één seizoen lang voor amper publiek, is het hoog tijd dat er om de twee weken weer ruim 13.000 Zwollenaren hun helden kunnen aanmoedigen in het tiende achtereenvolgende seizoen in de Eredivisie!